Ode dneška začínají slavnosti Jižního Tyrolska

jizni tyrolsko bylinky

S festivaly jídla a pití se roztrhl pytel. Pokud si ale chcete užít tu pravou vesnickou atmosféru, určitě doporučujeme Jižní Tyrolsko, které je rájem pro všechny milovníky jídla. Ty nejkvalitnější suroviny ze statků ležících na úbočích Alp či v malebných údolích dávají vzniknout delikatesám, kterým se odolává jen těžko. V zimě fantastická dušená masa a hutné polévky na zahřátí, na jaře úžasné čerstvé kozí i ovčí sýry, v létě pak knedlíky s houbami nebo originální saláty s všemožnými květy a bylinkami a na podzim pak kaštanové speciality a hlavně spousta vína.

Špek

Jihotyrolský špek je velmi unikátním produktem. Jeho cesta na stůl je však poměrně dlouhá a náročná. Na jejím začátku je celá půlka prasete. Ta se nejdříve naloží do soli a ochutí kořením. Poté se maso udí. Každý špek nakonec chutná trochu jinak, protože každý sedlák jej připravuje jiným způsobem. Hlavním principem ale je „Málo kouře, ale hodně horského vzduchu“. Při výběru paliva pro správný kouř jsou ale sedláci za jedno: Kranewittnstaudn (větve jalovce) propůjčí špeku nejlepší chuť. Poslední fází je zrání. Aby byl špek kvalitní, musí zrát nejméně šest až osm měsíců na ideálním místě, nejlépe ve sklepě, kde nehrozí výkyvy teplot a jiné nepatřičné vlivy. Pak už jen stačí chodit z farmy na farmu nebo navštívit tradiční Špekový festival. Ten letošní se uskuteční od 30. září do 1. října ve vesničce St. Magdalena ve Val di Funes. Jako každý rok dojde i letos v doprovodu salev k odhalení „obřího překvapení“. Vedle Jihotyrolského špeku bude součástí oslav také hudební doprovod a selský trh. Kromě toho bude v neděli zvolena i Speckkönigin – královna špeku. A pokud chcete být špeku ještě blíž, můžete se ubytovat na statku, kde se rodí špek té nejvyšší kvality. Farma Obertimpflerhof leží uprostřed idylické krajiny v horském masivu Tschöggelberg v nadmořské výšce 1280 metrů. Zdejší sedlák je obzvlášť pyšný na svůj chov prasat. Zvířata mají svobodu pohybu a jejich přirozené krmivo neobsahuje geneticky modifikované potraviny. Výsledkem je vysoce kvalitní maso, které se přímo na statku ručně a podle tradičních pravidel zpracovává na špek a uzeniny.

Bylinky

Na bylinkových zahrádkách mnoha jihotyrolských statků roste majoránka, kopr, pelyněk, rozmarýn a mnoho dalších pro tuto oblast typických bylin. Pod značkou „Roter Hahn“ z nich vznikají aromatické směsi, bylinkové soli nebo voňavé bylinné čaje. Pěstování bylin se musí řídit nejen pravidly biologického pěstování a směrnicemi pro léčivé rostliny a koření. Snad nejdůležitější je totiž správné načasování jejich sběru. Na statku se pak čerstvě nasbírané byliny šetrně suší, aby získaly dlouhou trvanlivost. Teplota však nesmí při sušení překročit hranici 40 stupňů Celsia – jen v takovém případě si byliny zachovají své plné aroma. Jedním z nejstarších pěstitelů je Martha Mulser na své farmě Pflegerhof, která se bylinkám věnuje již od roku 1982. V létě to u ní vypadá jako v ráji vůní a barev. A ještě aby ne, bylinek pěstuje více než 500 druhů, ze kterých následně vyrábí úžasné voňavé čaje či bylinkové soli. A výborné jsou bylinky také v tradičních jihotyrolských knedlících. Ty mají ostatně také svůj festival. Druhou neděli v září se ve Sterzingu točí vše okolo tohoto oblíbeného jídla Jihotyrolanů. Starým městem se táhnou stoly poskládané do délky 300 metrů a servírují se všechny známé druhy knedlíků. Špekové knedlíky, sýrové noky, špenátové knedlíky – to jsou jen některé z 30 různých variací. Jsou tu i sladké knedlíky – plněné meruňkami, jahodami nebo švestkami – jakožto delikatesní dezert. A zážitky pro chuťové pohárky doprovází hudební skupiny z okolí.

Ráj pro milovníky jídla

Slavností, při které je možné vychutnat si většinu produktů, které Jižní Tyrolsko nabízí, jsou tradiční Dožínky (Erntedankfest) v Bolzanu, které se letos uskuteční v sobotu 14. října. Selský trh se slavnostní atmosférou patří k nejoblíbenějším událostem v Jižním Tyrolsku a každý rok přiláká tisíce návštěvníků. Paleta nabízených produktů je široká. Sahá od šťáv, vína, šnapsu a různých octů až po zpracované mléčné produkty, byliny, vejce a zeleninu. Velká část zpracovaný produktů nese značku „Roter Hahn“. Ta je garantem produktů nejvyšší kvality a doložitelného jihotyrolského původu. Vedle selských produktů nabízených na trhu je neméně důležitou součástí dožínek plocha vyhrazená samotné slavnosti. Kromě produktů ze statku a specialit ze selských kuchyní čeká na návštěvníky pestrý doprovodný program: hudební vystoupení, tradiční taneční vystoupení Schuhplattler-Gruppe, zvířátka k pomazlení a soutěž ve skákání do sena. Ubytování v blízkosti nabízí například farma Messnerhof, obklopená ovocnými sady a vinohrady, ale také palmami a cypřiši, stojící na mírném kopci s nádherným výhledem na zemské hlavní město Bolzano.

 

 

Můžete přidat komentář, nebo trackback z vaší stránky.
Tip na lastminute dovolenou: 

Coral Beach

Hurghada, Egypt
26.10.-2.11.2017
All Inclusive
8 190 KČ

Pobytové, U moře, Volba klientů
Doprava: Letecky (Praha)
Hvězdiček: 4, Hodnocení­: 7.9
Hotel na mapě
INVIA.cz

Přidej komentář